Клинтух

Клинтух
(Columba oenas) птах сімейства голубів. Трохи дрібніше домашнього голуба (важить близько 250 г ). Оперення сірувато-сизе, шия і зоб з металевим блиском; дзьоб червонуватий, з жовтою вершиною. Поширений К. в Європі, Північно-Західній Африці і Азії. В СРСР: від західних кордонів до Алтаю і Середньої Азії.
(Columba oenas) птах сімейства голубів. Трохи дрібніше домашнього голуба (важить близько 250 г ). Оперення сірувато-сизе, шия і зоб з металевим блиском; дзьоб червонуватий, з жовтою вершиною. Поширений К. в Європі, Північно-Західній Африці і Азії. В СРСР: від західних кордонів до Алтаю і Середньої Азії. На Півночі - перелітний птах, на Півдні - осілий. Селиться в листяних лісах і садах. Гніздиться в дуплах, в норах на обривах, зрідка на гілках дерев. Дві кладки в рік по 2 білих яйця; насиживание 16-18 діб; пташенята проводять у гнізді близько місяця. Їжа - насіння. Об'єкт полювання.

Рис. до ст. Клинтух.

Велика радянська енциклопедія. - М.: Радянська енциклопедія. 1969-1978.