Кабарга

Кабарга
(Moschus moschiferus) парнокопитна ссавець з сімейства кабарог. Довжина тіла до 1 м, висота в холці до 70 см, важить до 17 кг. Задні ноги непропорційно довгі, тому у що стоїть К. крижі багато вище холки. Голова невелика, з великими вухами. Рогу відсутні. У самця - довгі ікла, які при закритому роті спускаються нижче підборіддя.
(Moschus moschiferus) парнокопитна ссавець з сімейства кабарог. Довжина тіла до 1 м, висота в холці до 70 см, важить до 17 кг. Задні ноги непропорційно довгі, тому у що стоїть К. крижі багато вище холки. Голова невелика, з великими вухами. Рогу відсутні. У самця - довгі ікла, які при закритому роті спускаються нижче підборіддя. Хвіст короткий. На животі у самців спеціальна залоза, що виділяє Мускус. Забарвлення від світлої жовтувато-коричневої до темної коричнево-чорної, звичайно з дрібними світлими плямами. К. поширена в Азії (Алтай, Східний Сибір, Далекий Схід, Східний Китай, Східний Тибет), мешкає в гірській тайзі зі скелями і кам'янистими розсипами. Тримається одинаками, рідше - невеликими групами. Харчується рослинами, переважно деревними лишайниками. Злучається на початку зими; в цей час між самцями відбуваються бійки через самок. В кінці квітня - липні самки народжують 1-2 дитинчат. Видобувається К. заради мускусу: м'ясо їстівне, але несмачно. Промисел обмежений. Літ. : Флерів К. К., кабарга і олені, М. - Л., 1952 (Фауна СРСР. Ссавці, т. 1, в, 2). І. І. Соколов.

Рис. до ст. Кабарга.

Велика радянська енциклопедія. - М.: Радянська енциклопедія. 1969-1978.