Катта

Катта
Котячий лемур (lemur catta), напівмавпа роду власне лемурів. Довжина тіла близько 40 см , хвоста - близько 55 см . Верх тулуба і голова сірі, низ білуватий, на хвості 15-16 чорних кілець. У самця на плечі є пахуча заліза, на передпліччі - друга, поряд з подвійною роговий шпорою і пучком відчутних волосся (вибрисс (Див.
котячий лемур (lemur catta), напівмавпа роду власне лемурів. Довжина тіла близько 40 см , хвоста - близько 55 см . Верх тулуба і голова сірі, низ білуватий, на хвості 15-16 чорних кілець. У самця на плечі є пахуча заліза, на передпліччі - друга, поряд з подвійною роговий шпорою і пучком відчутних волосся (вибрисс (Див. Вібриси)). К. мешкають в південно-західній частині острова Мадагаскар, в відкритих місцевостях; добре лазять по скелях. Ведуть денний спосіб життя. Зустрічаються групами по 5-20 особин. Харчуються плодами смоковниці, пізанга і ін. В неволі добре приручаються, приносять дитинчат. Літ. : Життя тварин, т. 6, М., 1971.

Іл. до ст. Катта.

Велика радянська енциклопедія. - М.: Радянська енциклопедія. 1969-1978.