Косатка

Косатка
(Orcinus orca) водний ссавець сімейства дельфінових. Самці завдовжки до 10 м, важать до 8 т, самки довжиною до 7 м, важать до 4 т. Забарвлення спини і боків чорна, горло біле, на череві біла поздовжня смуга. Над кожним оком (а у самців і позаду спинного плавника) по білій плямі. Грудні плавники тупі і широкі, спинний плавник високий (до 1, 7 м у самців і 0, 9 м у самок).
(Orcinus orca) водний ссавець сімейства дельфінових. Самці завдовжки до 10 м, важать до 8 т, самки довжиною до 7 м, важать до 4 т. Забарвлення спини і боків чорна, горло біле, на череві біла поздовжня смуга. Над кожним оком (а у самців і позаду спинного плавника) по білій плямі. Грудні плавники тупі і широкі, спинний плавник високий (до 1, 7 м у самців і 0, 9 м у самок). Зубов 40-52. до . - космополіт, зустрічається від екватора до льодів Арктики і Антарктики; в СРСР звичайна у водах біля Курильско гряди і у Командорських островів; відсутня в море Лаптєвих і Чорному морі. Тримається невеликими стадами. Харчується рибою, головоногими молюсками і морськими ссавцями; на китів нападає рідко (тільки великі самці). К. дуже ненажерлива, для людини не є небезпечною, може довго жити в неволі - в загонах і Океанарію; за добу з'їдає до 160 кг риби; легко навчається. Вагітність близько 16 міс. Дитинча народиться довжиною 2, 1-2, 8 м. До. живе до 50 років. Самці досягають статевої зрілості при довжині 5, 8 м, самки - при довжині 4, 9 м. До. завдає деякого збитку котикову господарству, звіробійним і китобійного промислу. Дає жир (до 1 т ) і м'ясо. Літ. : Томілін А. Р., Китоподібні, М., 1957 (Звіри СРСР і прилеглих країн, т. 9); його ж, Дельфіни служать людині, М., 1969; Життя тварин, т. 6, М., 1971. А. Г. Томілін. Велика радянська енциклопедія. - М.: Радянська енциклопедія. 1969-1978.