Червоний в'юрок

Червоний в'юрок
(Pyrrhospiza punicca) птах родини в'юркових загону горобиних. Довжина тіла близько 21 см, важить 50-60 р У самця голова, груди і надхвостье червоні, спина сірувато-бура; самка сірувато-бура із зеленуватим надхвостьем. Поширений К. в. в альпійському і субальпійському поясі гір Центральної Азії; в СРСР - в Джунгарському Алатау, Тянь-Шані і Паміро-Алае.
(Pyrrhospiza punicca) птах родини в'юркових загону горобиних. Довжина тіла близько 21 см, важить 50-60 р У самця голова, груди і надхвостье червоні, спина сірувато-бура; самка сірувато-бура із зеленуватим надхвостьем. Поширений К. в. в альпійському і субальпійському поясі гір Центральної Азії; в СРСР - в Джунгарському Алатау, Тянь-Шані і Паміро-Алае. Взимку здійснює вертикальні кочівлі. Гнізда в щілинах скель. У кладці 4 яйця; насиджує самка. Харчується насінням.

Велика радянська енциклопедія. - М.: Радянська енциклопедія. 1969-1978.