Крачки

Крачки
(Sterninae) підродина птахів сімейства чайок загону ржанкообразних. Довжина тіла від 20 до 55 см. Крила довгі, вузькі. Хвіст з вирізкою. Дзьоб гострий і, на відміну від справжніх чайок, без гачка на кінці. Політ швидкий і легкий. Добре плавають. 10 пологів, об'єднуючих 43 види. Поширені широко. В СРСР 5 пологів з 10 видами.
(Sterninae) підродина птахів сімейства чайок загону ржанкообразних. Довжина тіла від 20 до 55 см. Крила довгі, вузькі. Хвіст з вирізкою. Дзьоб гострий і, на відміну від справжніх чайок, без гачка на кінці. Політ швидкий і легкий. Добре плавають. 10 пологів, об'єднуючих 43 види. Поширені широко. В СРСР 5 пологів з 10 видами. Живуть по берегах водойм (морів, невеликих річок, озер). Гніздяться зазвичай колоніями на мілинах, чорні К. (Chlidonias) - на заростають озерах, деякі тропічні К. (Anous і Gygis) - на кущах і деревах. У кладці 1-4 яйця. Насиживают 14-22 діб. Харчуються головним чином водними комахами і дрібними рибками; деякі види - ящірками, сарановими. В СРСР найбільш звичайні: річкова К. (Sterna hirundo), поширена на всій території, крім Крайньої С.; полярна К. (S. paradisaea), що населяє С. країни і відлітає взимку на Ю. Атлантики; чорна К. (Chlidonias nigra), селян на водоймах середньої та південної смуги (на В. до Обі). Літ. : Птахи Радянського Союзу, під ред. Г. П. Дементьєва і Н. А. Гладкова, т. 3, М., 1951. А. І. Іванов.

Крачки: 1 - річкова; 2 - чорна; 3 - білокрила.

Велика радянська енциклопедія. - М.: Радянська енциклопедія. 1969-1978.